Κατανοώντας τη βαρηκοΐα

Η μείωση της ακοής δεν κάνει διακρίσεις

Δυσκολία στην ακοή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο. Υπολογίζεται διεθνώς πως περισσότερο από το 10% του πληθυσμού εμφανίζει κάποια μορφή βαρηκοΐας, ενώ πολλά εκατομμύρια παιδιά σε σχολική ηλικία παρουσιάζουν βαρηκοΐα ικανή να επηρεάσει την ανάπτυξη της ομιλίας και της εκπαίδευσής τους.

Η μείωση στην ακοή μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη, χαμηλή ή σοβαρή. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλές λύσεις για τη βελτίωση της ακουστικής αδυναμίας του ατόμου να επικοινωνήσει. Για πολλούς, η απόκτηση ενός ακουστικού βαρηκοΐας αποτελεί το πρώτο βήμα στην αποκατάσταση της ακοής , της επανένταξης του ατόμου μέσα στο κοινωνικό σύνολο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής!

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΚΟΗΣ – ΒΑΡΗΚΟΪΑ
Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας

Προκαλείται από βλάβη στο έξω ή μέσο αυτί. Τα ηχητικά κύματα εμποδίζονται καθώς κινούνται μέσω του έξω ή μέσου αυτιού. Καθώς ο ήχος δεν μπορεί να μεταδοθεί αποτελεσματικά, η ηχητική ενέργεια που φθάνει στο έσω αυτί είναι αδύνατη ή χαμηλή. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, ύπαρξη σημαντικής ποσότητας σμήγματος εντός του ακουστικού πόρου, υγρό στο μέσο αυτί, βλάβη στα οστάρια του μέσου αυτιού, διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης ή ύπαρξη ξένου σώματος στο ακουστικό πόρο

Ενδείξεις/ συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αμυδρή ή θαμπή αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων.
 • Πόνος στο αυτί ή εκροή υγρού.
 • Ερυθρότητα ή πρήξιμο του εξωτερικού τμήματος του αυτιού.
 • Πίεση ή αίσθηση πληρότητας εντός του αυτιού.
Νευροαισθητήριος βαρηκοΐα

Προκαλείται από βλάβη στο έσω αυτί. Τα ηχητικά κύματα κινούνται κανονικά μέσω του έξω και μέσου αυτιού, ενώ το έσω αυτί αδυνατεί να συλλάβει τις δονήσεις ή αδυνατεί να στείλει τις δονήσεις στον εγκέφαλο. Συνήθως εμφανίζεται και στα δυο αυτιά. Η νευροαισθητήριος βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, νόσο, ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, υπέρμετρο θόρυβο, προβλήματα από τη γέννα καθώς και την γήρανση.

Ενδείξεις/ συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων με παραμόρφωση ή χωρίς ευκρίνεια.
 • Δυσκολία ακοής συγκεκριμένων τόνων (συνήθως υψηλών τόνων/ συχνοτήτων).
 • Άκουσμα ενός συνεχούς ή περιοδικού κουδουνίσματος ή βουίσματος.
 • Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας με παρουσία θορύβου.
Μικτή Βαρηκοΐα

Προκαλείται από βλάβη τόσο στο έξω/ μέσω αυτί όσο και στο έσω αυτί. Τυπικά, τα ηχητικά κύματα δεν μεταδίδονται αποτελεσματικά στο έσω αυτί, δεν ανιχνεύονται και δεν περνάνε στον εγκέφαλο. Για αυτό το λόγο, μια μικτή βαρηκοΐα αποτελεί το συνδυασμό μεταδόσεως και νευροαισθητηρίου βαρηκοΐας.

Ενδείξεις/ συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αντίληψη ομιλίας και άλλων ήχων με παραμόρφωση ή χωρίς ευκρίνεια.
 • Δυσκολία ακοής συγκεκριμένων τόνων (συνήθως υψηλών τόνων/ συχνοτήτων).
 • Άκουσμα ενός συνεχούς ή περιοδικού κουδουνίσματος ή βουίσματος.
 • Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας με παρουσία θορύβου.
Κεντρική βαρηκοΐα

Προκαλείται από βλάβη στο ακουστικό νεύρο ή στα ακουστικά κέντρα. Τα ηχητικά κύματα μεταδίδονται φυσιολογικά μέσω και των τριών τμημάτων του αυτιού, αλλά είτε το ακουστικό νεύρο αδυνατεί να μεταδώσει τους ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο ή τα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου δεν λαμβάνουν τα σήματα σωστά. Μια κεντρική βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νόσους ή όγκους.

Ενδείξεις/ συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αντίληψη ήχων χωρίς τη δυνατότητα της κατανόησης.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

Προειδοποιητικά Σημάδια για Μείωση στην Ακοή

 • Δυσκολία στην παρακολούθηση συζητήσεων, ειδικά όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον.
 • Συχνή έκκληση στους συνομιλητές να επαναλάβουν τι είπαν.
 • Παρανόηση στο περιεχόμενο της ομιλίας κάποιου.
 • Δυσκολία επικοινωνίας στο τηλέφωνο.
 • Αύξηση της έντασης στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο.
 • Αίσθηση πως οι συνομιλητές μας “μασούν” τα λόγια τους.
 • Δυσκολία στην ακοή ορισμένων ήχων ή συχνοτήτων.
 • Συμφωνώντας ή γνέφοντας με το κεφάλι σε συζητήσεις που δεν είστε σίγουροι για το τι έχει ειπωθεί.
 • Απομάκρυνση από συζητήσεις επειδή είναι δύσκολο ή σας καταπονεί να τις παρακολουθήσετε.
 • Παρακολούθηση των χειλιών των ατόμων ώστε να καταλάβετε τι λένε.
 • Καταπόνηση για να ακούσετε ή να παρακολουθήσετε μια συζήτηση.
ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

Γιατί η ακοή μας μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε;

  • Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία (πρεσβυακουσία) είναι μια φυσική διαδικασία. Συνήθως ξεκινάει μεταξύ 45 και 65 ετών και μπορεί να επιδεινωθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα υψηλά επίπεδα θορύβου.

 

  • Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία επηρεάζει κυρίως τις υψηλότερες συχνότητες και συνήθως συμβαίνει και στα δύο αυτιά. Προκαλείται από βλάβη των λεπτών κυττάρων του αισθητήρα των τριχών στον κοχλία.

 

  • Αυτό οδηγεί σε μειωμένη μετάδοση σήματος στο ακουστικό νεύρο. Τα πρώτα σημάδια μπορεί να είναι η απώλεια απαλών ήχων, όπως ο θόρυβος των φύλλων ή ο ήχος του φλας στο αυτοκίνητο. Η δυσκολία κατανόησης της ομιλίας με υψηλό θόρυβο στο φόντο είναι επίσης κοινή. Επειδή η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία εμφανίζεται σταδιακά, οι άνθρωποι συχνά το αντιλαμβάνονται μόνο καθώς εξελίσσεται.

 

 • Η πρεσβυακουσία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη απώλειας ακοής σε αυτήν τη μορφή.

H μείωση της ακοής δεν κάνει διακρίσεις

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

Τι είναι η αιφνίδια απώλεια ακοής;

Μέσα σε μια μόνο στιγμή, ο κόσμος ακούγεται πιο αθόρυβος στο ένα αυτί. Οι φωνές και μουσική ακούγονται ξαφνικά διαφορετικά – σαν να είστε τυλιγμένοι σε βαμβακερό πανί. Το φαινόμενο ονομάζεται οξεία απώλεια ακοής ή ξαφνική αισθητηριακή ακουστική απώλεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν γιατρό ΩΡΛ το συντομότερο δυνατό. Αν και η συγκεκριμένη αιτία είναι άγνωστη, υπάρχουν διάφορες θεωρίες που μπορεί να την εξηγήσουν.

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεται η οξεία απώλεια ακοής τόσο μεγαλύτερες  είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης.

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους ή με ιατρική παρέμβαση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στους μισούς από αυτούς που προσβλήθηκαν η επακόλουθη βλάβη παραμένει άλλες φορές υπό μορφή βαρηκοΐας και άλλες υπό τη μορφή εμβοών.

ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΘΟΡΥΒΟ

Μπορούν οι δυνατοί θόρυβοι να βλάψουν την ακοή σας;

Η απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο (ή NIHL) είναι μόνιμη βλάβη στο ευαίσθητο όργανο ακοής, στον κοχλία και/ ή στο ακουστικό νεύρο, που προκαλείται από έκθεση σε δυνατούς ήχους στο περιβάλλον. Οι επιδράσεις μπορεί να είναι άμεσες ή μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να γίνουν αντιληπτές και η απώλεια ακοής μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη ανάλογα με τη ζημιά που έχει προκληθεί. Μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά και μπορεί να συμβεί ακόμα και αν δεν νιώσετε καθόλου πόνο.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν έχετε απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο, καθώς μπορεί να είναι πολύ βαθμιαία στην εκδήλωσή της και δύσκολο να παρατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιαδήποτε ηλικία. Ορισμένα σημάδια που ενδέχεται να έχετε NIHL είναι η αδυναμία ακρόασης ήχων με υψηλή ένταση, η δυσκολία να ακούτε συνομιλίες σε θορυβώδεις χώρους και να ακούτε μόνο σιγανούς ήχους όταν προσπαθείτε να ακούσετε ομιλία από απόσταση.

Με την πάροδο του χρόνου, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ακοή σας μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται και ενδέχεται να χάσετε και τις χαμηλότερες συχνότητες. Αυτό μπορεί να κάνει την κατανόηση της ομιλίας πολύ δύσκολη. Ο ήχος μετριέται σε μονάδα ντεσιμπέλ, όπου  μια κανονική συνομιλία σε δημόσιο χώρο, όπως ένα εστιατόριο ή γραφείο, είναι περίπου 60dB. Συγκριτικά, η παρακολούθηση της τηλεόρασης ή η ακρόαση ραδιοφώνου είναι περίπου 70dBs και ένα πλυντήριο πιάτων ή μπλέντερ φαγητού είναι περίπου 80-88dB. Η καθημερινή έκθεση σε θόρυβο έως και 90dB για παρατεταμένη περίοδο αρκετών ωρών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής μακροπρόθεσμα.

ΠΩΣ ΑΚΟΥΜΕ

Πώς λειτουργεί η ακοή

Το έξω ους
Είναι το μέρος του αυτιού που βλέπουμε στην κάθε πλευρά του κεφαλιού και ονομάζεται πτερύγιο. Είναι υμενώδους κατασκευής, εύκαμπτο και συλλέγει τους ήχους προς τον ακουστικό πόρο. Ο ακουστικός πόρος ενισχύει τα ηχητικά κύματα κι επιπλέον τα οδηγεί στην τυμπανική μεμβράνη (τύμπανο).

Το μέσο ους
Είναι ο χώρος πίσω από το τύμπανο που αποτελείται από τρία μικρά οστά, τα οποία ονομάζονται οστάρια. Αυτά τα οστά, η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας, δονούνται μεγενθύνοντας τις κινήσεις του τυμπάνου και τις μεταφέρουν στο έσω ους.

Το έσω ους
Απαρτίζεται από τον κοχλία, το πραγματικό αισθητήριο όργανο της ακοής. Οι χώροι του κοχλία είναι γεμάτοι από υγρά που προκαλούν μεταβολές στις μικροσκοπικές δομές, οι οποίες ονομάζονται τριχωτά κύτταρα. Η κίνηση αυτή των τριχωτών κυττάρων, στέλνει ηλεκτρικά σήματα από το έσω ους, διαμέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου αυτά επεξεργάζονται ως οι «ήχοι» που ακούμε.

Σχετικά άρθρα από το blog μας

όλα τα άρθρα
Ακουστική λειτουργία – Βαρηκοΐα – Δρ. Γεώργιος Γαβαλάς, ΩΡΛ
09.10.2019
Ακουστική λειτουργία – Βαρηκοΐα – Δρ. Γεώργιος Γαβαλάς, ΩΡΛ
Βαρηκοΐα και συναισθηματικές επιπτώσεις – Θεοδώρα Μπουρνά, κλινική Ακοολόγος
09.11.2020
Βαρηκοΐα και συναισθηματικές επιπτώσεις – Θεοδώρα Μπουρνά, κλινική Ακοολόγος
Δωρεάν Δοκιμή

Πραγματική δοκιμή έως 15 ημέρες,

χωρίς επιβάρυνση και χωρίς καμία υποχρέωση αγοράς.

Κλείστε Ραντεβού

Προγραμματίστε μια δωρεάν συνάντηση
και δοκιμάστε δωρεάν τα ακουστικά σας
για 15 ημέρες!

Αθέατα · Σύγχρονα · Επαναφορτιζόμενα
Ακουστικά Βαρηκοΐας

Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

Έξοδος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ Δωρεάν ραντεβού
Προγραμματίστε ένα!
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Επιλέξτε τον τρόπο που σας
εξυπηρετεί.
Λάβετε δωρεάν στο σπίτι,
έντυπα για την ενημέρωσή σας

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ